Αρχική Ορθοδοξία “Όταν πας στην εκκλησία…” (Δ. Παναγόπουλος)

“Όταν πας στην εκκλησία…” (Δ. Παναγόπουλος)

0
“Όταν πας στην εκκλησία…” (Δ. Παναγόπουλος)

“Όταν πας στην εκκλησία… (Δ. Παναγόπουλος)”

 

Όταν πας στην εκκλησία

❈ Όταν πας στην Εκκλησία, να πας να καθίσεις σε θέση που να μην είναι εκεί γνωστοί σου και αρχίσεις τις ”καλημέρες” και το ”τι κάνετε σπίτι;” και το ”τι γίνονται τα παιδιά;”. Κάτσε στη θέση σου και τράβα το κομποσχοίνι σου και λέγε την ευχή. Βάλε το κεφάλι σου κάτω να μην βλέπεις κανέναν. Τότε θα πάρεις κάτι, διαφορετικά δεν θα πάρεις τίποτα.

❈ Ο οίκος του Θεού είναι οίκος τάξεως, καθώς ο Χριστός είναι Θεός τάξεως και όχι αταξίας. Αυτή η κακή συνήθεια των γυναικών να βρίσκονται μέσα στις θέσεις των ανδρών είναι θανάσιμη. Οι γυναίκες δεν έχουν καμμία θέση, στις θέσεις των ανδρών. Άνδρα μέχρι σήμερα, δεν είδα στις θέσεις των γυναικών. Γυναίκες γριές και νεάνιδες, είδα στις θέσεις των ανδρών. Αυτό είναι πολύ λάθος, έστω και αν υπάρχουν κενές θέσεις.
Να καθίσεις γυναίκα στη θέση σου, για να μην σκανδαλίσεις κανέναν. Πάρε μια καρέκλα από εκεί και έλα από εδώ στη θέση των γυναικών και κάτσε. Μη πας όμως εκεί πέρα. Μη βλέπεις τα πράγματα από την πλευρά σου. Δέστα πως θα τα παρουσιάσει ο διάβολος στα μάτια του αλλουνού… και θα είσαι ένοχη. Αν λοιπόν πρόκειται είτε εν γνώση, είτε εν αγνοία να σκανδαλίσεις και να αμαρτήσεις στην Εκκλησία που θα πας, καλύτερα να μη πας. Αν όμως πας, πάνε ευπρεπώς και κάτσε στη θέση σου…
❈ Είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να σταθούν καθ’ ολοκληρία όρθιοι σε μία Θεία Λειτουργία, λόγω κάποιου προβλήματος. Αυτοί θα καθίσουν. Αλλά οι περισσότεροι, μπορούν να είναι όρθιοι. Και μάλιστα πολλοί δεν πηγαίνουν στην Εκκλησία, γιατί δεν έχουν κάθισμα. Τα καθίσματα στην Εκκλησία είναι δουλειές προτεσταντών και παπικών και όχι Ορθοδοξίας.
Στην Εκκλησία δεν πηγαίνουμε να καθίσουμε, αλλά να κουραστούμε. Στάσου όρθιος και μη κάθεσαι και θα διαπιστώσεις όταν φύγεις, ότι δεν θα είσαι κουρασμένος! Η προσευχή δεν έχει σκοπό να φύγουμε ξεκούραστοι. Θα φύγουμε ίσως κουρασμένοι στο σώμα, αλλά αναπαυμένοι στην ψυχή.

Αφήστε μια απάντηση