Αρχική Διάφορα Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης – Συμπαράσταση στους διωκόμενους πιστούς του Καναδά.

Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης – Συμπαράσταση στους διωκόμενους πιστούς του Καναδά.

0
Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης – Συμπαράσταση στους διωκόμενους πιστούς του Καναδά.

Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης – Συμπαράσταση στους διωκόμενους πιστούς του Καναδά.

 

Αρχιμ. Σάββας Αγιορείτης – Συμπαράσταση στους διωκόμενους πιστούς του Καναδά.

Πριν πούμε το δι’ ευχών, θέλω να εκφράσω την συμπαράσταση απέναντι στους Χριστιανούς του Καναδά, οι οποίοι διώκονται ουσιαστικά διότι αποφάσισε εκεί η Αρχιεπισκοπή να αλλάξει τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας και να υιοθετήσει αυτήν την βλάσφημη πρακτική των πολλών λαβίδων. Και βεβαίως όλο αυτό είναι μία βλάσφημη θεολογία και δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση η αγία μας Εκκλησία να το δεχθεί αυτό.

Δυστυχώς όμως αυτό το κακό, αυτή η βλασφημία, η βλάσφημη θεολογία ότι μπορεί κανείς να κολλήσει μικρόβια από την αγία λαβίδα -λες και υπάρχει καλύτερο αντισηπτικό από το Πνεύμα το Άγιο και χρειαζόμαστε τα οινοπνεύματα για να καθαρίσουμε τα άγια σκεύη- αυτή η βλάσφημη θεολογία δυστυχώς προχωράει και πρέπει να αντισταθούμε. Και πολύ καλά κάνουνε οι ευσεβείς κάτοικοι του Τορόντο και του Καναδά, οι οποίοι σήμερα θα κάνουν συλλαλητήριο μπροστά στην Αρχιεπισκοπή διαμαρτυρόμενοι για αυτήν την βλάσφημη εισαγωγή των πολλαπλών λαβίδων στη Θεία Κοινωνία. Ευτυχώς και κάποιοι ιερείς αντέδρασαν και απ’ ότι έμαθα διώκονται, αλλά αυτό δεν έχει σημασία, είναι μεγάλη τους τιμή γιατί διώκονται για χάρη του Χριστού.

Η Ιερά μας Παράδοσις πρέπει να διαφυλαχθεί ακεραία και δεν επιτρέπεται για κανέναν λόγο να αλλάζει. Ο Χριστός μας μας έδωσε την Θεία Λειτουργία και η αγία μας Εκκλησία κράτησε αυτήν την Λειτουργία όλα αυτά τα χρόνια. Βεβαίως, κάποιοι ισχυρίζονται ότι μπορεί η Εκκλησία να αλλάξει τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας. Μπορεί να το κάνει αυτό όπως το έκανε στο παρελθόν για λόγους όμως ποιμαντικούς και όχι για λόγους απιστίας και βλασφημίας, όπως το κάνει ενδεχομένως κάποια Τοπική Εκκλησία τώρα. Δυστυχώς το κάνουνε και κάποιοι Ρώσσοι και δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να το αποδεχθούμε. Όπως και τα υπόλοιπα για τα οποία έχουμε μιλήσει άλλες φορές – την βλάσφημη θεωρία ότι μπορείς να κολλήσεις από τις άγιες εικόνες ή από το χέρι του ιερέως ή από τον συγχρωτισμό και τον συνωστισμό μέσα στον Ναό που δεν είναι μία απλή αίθουσα αλλά είναι ο τόπος όπου κατοικεί ο Θεός και ποτέ μέσα στον τόπο αυτό όπου κατοικεί ο Θεός δεν μπορεί να μεταδοθεί θάνατος.

Ας κάνουμε λοιπόν κι εμείς μία προσευχή ώστε η διαμαρτυρία να επιτύχει και να αλλάξει η Αρχιεπισκοπή, να πάρει πίσω αυτό το βλάσφημο μέτρο και να πάψει να κάνει υπακοή δυστυχώς η Εκκλησία μας στην Πολιτεία. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κακό που γίνεται πολλά χρόνια, να κάνει υπακοή η Εκκλησία εις την Πολιτεία. Όχι. Η Πολιτεία πρέπει να κάνει υπακοή στην Εκκλησία γιατί δεν είναι η λογική πάνω από την Πίστη αλλά η Πίστη πάνω από την λογική. Και στον χώρο της Εκκλησίας δεν κυριαρχεί η λογική ούτε ο ορθολογισμός. Αν κυριαρχήσει η λογική και ο ορθολογισμός τότε απαρνούμαστε την Πίστη μας και όπως έλεγε ο Άγιος Παΐσιος, δίνουμε πάρα πολλά δικαιώματα στον διάβολο, όταν λειτουργούμε με βάση τον ορθολογισμό. Μας κυριεύει τότε το πονηρό πνεύμα και τότε βεβαίως οδηγούμαστε στην απώλεια. Ας προσευχηθούμε λοιπόν κι ας ευχηθούμε να διορθωθεί αυτό το κακό που έγινε στον Καναδά και να μην επεκταθεί πουθενά αλλού. Και όποιες άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες Τοπικές το έχουν υιοθετήσει να το πάρουν πίσω.

………

Να κάνω μία διευκρίνηση. Ακούστηκε στο Συναξάρι που διαβάστηκε για τους Πατέρες της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου ότι από την αίρεση αυτή των Μονοφυσιτών δημιουργήθηκαν διάφορες «εκκλησίες», οι Κόπτες κτλ. Βέβαια δεν είναι σωστός ο όρος και το διορθώνουμε. Είναι ψευτοεκκλησίες, είναι αιρέσεις όλοι αυτοί οι Αρμένιοι, οι Μονοφυσίτες, οι Κόπτες, οι του Μαλαμπάρ, οι Συροϊακωβίτες, Όλοι αυτοί είναι αιρετικοί και δεν είναι «εκκλησίες.» Μπορεί να αυτοαποκαλούνται «εκκλησίες» αλλά ΜΙΑ είναι ΜΟΝΟ η Εκκλησία, η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία.

Και ως προς αυτό που είπαμε προηγουμένως για την αλλαγή του τρόπου μεταδώσεως, ότι η Εκκλησία άλλαξε κάποια στιγμή τον τρόπο μετάδοσης, αυτό δεν σημαίνει ότι και τώρα νομιμοποιείται στην παρούσα συγκυρία όπου πάει να κυριαρχήσει αυτή η βλάσφημη θεολογία, να υιοθετηθεί αυτή η θεολογία και να αλλάξει και να βάλει πολλαπλές λαβίδες. Όταν άλλαξε τον τρόπο ήταν για λόγους πρακτικούς και ποιμαντικούς πολύ σοβαρούς. Κοινωνούσαν οι Χριστιανοί χωριστά το Σώμα και το Αίμα και δημιουργούνταν διάφορα ατυχήματα ή και πολλοί έπαιρναν την Θεία Κοινωνία στο σπίτι τους, έκαναν μαγείες και λοιπά. Γι’ αυτό η Αγία μας Εκκλησία κατήργησε εκείνον τον τρόπο και όρισε να κοινωνούν οι πιστοί από ένα άγιο ποτήριο και με μία αγία λαβίδα. Και αυτό δεν επιτρέπεται να αλλάξει και να υιοθετήσουμε, όπως είπαμε, αυτήν την βλάσφημη ιδέα ότι μπορεί να ασθενήσουμε, να πάρουμε μικρόβια από την αγία λαβίδα, η οποία έρχεται σε επαφή με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού οπότε είναι και αυτή αγία και δεν είναι κουταλάκι όπως λένε κάποιοι βλάσφημα.

Δι’ ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον και σώσον ημάς. …

 

Απομαγνητοφώνηση ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

Κύριος Ἰησοῦς Χριστός

Αφήστε μια απάντηση