Σε όλα θα (πρέπει να) ορθοτομείς!

Με αφορμή το “Ο π. Αντώνιος, ο π. Στυλιανός και ο Μητρ. Πειραιώς.”

Τὸ ποτήρι τῶν θλίψεων

«Ναι, μιλάει υπέρ των εμβολίων, όμως είναι κατά του οικουμενισμού. Είναι κατά του πάπα.»

«Ναι, μπορεί να λέει πως το θέμα του εμβολίου δεν είναι πνευματικό, όμως είναι κατά γενικότερα.»

«Ναι, είναι υπέρ της Αυτοκεφαλίας των Ουκρανών, όμως είναι κατά του οικουμενισμού.»

Λοιπόν, για να τελειώνουμε. Ή θα είσαι ορθόδοξος, ή δεν θα είσαι. Ή θα είσαι με τον Χριστό ή θα είσαι με τον διάβολο.

Δεν μπορείς να κάνεις διπλωματίες, δεν μπορείς να είσαι σε κάποια ορθόδοξος και σε κάποια να μην είσαι. Όπως, αντίστοιχα, δεν μπορείς να μιλάς για τον οικουμενισμό και τα άλλα δογματικά ζητήματα και να μην κάνεις τίποτα για τις αμαρτίες σου (αν και αυτό είναι άλλο θέμα).

Θα είμαστε με τον Χριστό; Τι να κάνουμε, θα διωχτούμε, θα κυνηγηθούμε, στο τέλος θα αφοριστούμε κιόλας, αν δεν πάθουμε και χειρότερα. Άλλωστε, “ὑμῖν ἐχαρίσθη τὸ ὑπὲρ Χριστοῦ, οὐ μόνον τὸ εἰς αὐτὸν πιστεύειν, ἀλλὰ καὶ τὸ ὑπὲρ αὐτοῦ πάσχειν” (Φιλιπ. 1,29).

Αν το πάμε τόσο διπλωματικά, στο τέλος θα χαθούμε όλοι μαζί.

Κάποτε οι άγιοι έφταναν να διακόπτουν κοινωνία και να τα βάζουν με βασιλείς για μοιχικούς γάμους (βλέπε εδώ), και εμείς θα δεχόμαστε ως μέλη της εκκλησίας κάποιους που σε μερικά θέματα θα είναι ορθόδοξοι και σε κάποια αιρετικοί; Τι άλλο πρέπει να ζήσουμε δηλαδή, την ώρα που έχουν αλλάξει και τα Ευαγγέλια;

Ας σοβαρευτούμε, επιτέλους. Όλοι.

ΥΓ: Περί των ατυχών δηλώσεων στο θέμα της «αποτειχίσεως», από διαφόρους ιερείς και επισκόπους, δεν θα ασχοληθούμε εδώ. Άτομα που εκτιμάμε πολύ εξακολουθούν να λένε πράγματα αδιανόητα, όπως το ότι βρίσκεσαι εκτός εκκλησίας. Αυτούς θα τους παραπέμψω εδώ. Πρόσφατα και ο πολύ αγαπητός π. Στυλιανός Καρπαθίου σχολίασε το θέμα της αποτειχίσεως με αρκετά προβληματικό τρόπο, όμως δεν ήταν η ώρα για να ασχοληθούμε. Δυστυχώς και άγιοι άνθρωποι παρασύρονται στο συγκεκριμένο ζήτημα. Νομίζω πάντως πως ο π. Σεραφείμ Ζήσης βάζει τους πάντες στα …δίχτυα με την πρόσφατη ομιλία του.

Αν κάποιος δεν τα δέχεται από τον πατέρα Σεραφείμ ας τα δεχτεί από τον γέροντα Γαβριήλ. Αν δεν τα δεχτεί και από εκείνον, μάλλον είναι αρκετά εγωιστής.

Για να προλάβω ορισμένους, δυστυχώς κάποιοι εφάρμοσαν την αποτείχιση με πολύ ακραίο τρόπο και αυτή παρεξηγήθηκε. Όμως, σε κάθε περίπτωση, αυτή δεν παύει να είναι μια οδός στην οποία πορεύτηκαν μεγάλοι άγιοι της εκκλησίας, και σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες όχι μόνο είναι επιτρεπτή, αλλά είναι και επαινετή. Και ας το κλείσουμε εδώ.

Χρήστος Βλαμάκης – orthopraxia.gr

Προηγούμενο άρθροΔηλώσεις Albert Bourla: «Η τεχνολογία mRNA είναι επεξεργασία γονιδίων»
Επόμενο άρθροΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ – ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ~ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ Ἤ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥΣ;

2 ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε μια απάντηση