Επιστολή Ζαπορόζιε Λουκά σε Λόβετς Γαβριήλ για την κατάσταση στην Ουκρανία

 


Επιστολή του Μητροπολίτη Ζαπορόζιε κ. Λουκά προς τον Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λόβετς (Εκκλησία της Βουλγαρίας).

Η επιστολή του Σεβασμιωτάτου έχει ως εξής:

«Σεβασμιώτατε, αγαπητέ Δέσποτα, πεφιλημένε εν Κυρίω αδελφέ και συμπροσευχητή ενώπιον του θρόνου του Βασιλέως της Δόξης,

Γνωρίζοντας την ακλόνητη θέση Σας ως προς τη διαφύλαξη των ιερών κανόνων της Εκκλησίας και το αδιάλλακτό Σας προς την επιρροή των εξωτερικών προς την Εκκλησία δυνάμεων στη ζωή της Εκκλησίας, επιτρέψτε μου να επιστήσω την προσοχή Σας και να ενημερώσω για τα γεγονότα, τα οποία εξελίσσονται αυτή τη στιγμή γύρω από την καθ΄ημάς Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τώρα, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ευρίσκεται στα πρόθυρα νέων, πιο φοβερών δοκιμασιών από την εποχή της καταρρεύσεως της Σοβιετικής Ενώσεως.

Πρόκειται περί των προσπαθειών, που κατέβαλε η κυβέρνηση, για να τη διαλύσει, προκειμένου να απορροφηθεί βιαίως από την οργάνωση, που ονομάσθηκε «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» με επικεφαλής τον Επιφάνιο Ντουμένκο.

Στο πλαίσιο επιτεύξεως αυτού του σκοπού η Εκκλησία δέχεται την άνευ προηγουμένου πίεση σε όλα τα επίπεδα.

Μια πρωτοφανής προπαγανδιστική αντιεκκλησιαστική εκστρατεία έχει ξεκινήσει στη χώρα, που αφήνει πολύ πίσω ακόμη την αντίστοιχη εκστρατεία, που διενήργησαν οι άθεες κομουνιστικές Αρχές.

Με νέα δύναμη συνεχίζονται οι αρπαγές ναών. Π.χ. μόνον το 2022 είτε με βίαιες μεθόδους, είτε συνεπεία των παρανόμων ενεργειών καταχώρησης εκ μέρους των δημοσίων υπαλλήλων οι σχισματικοί άρπαξαν 250 ναούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (τώρα ετοιμάζονται να αρπάξουν βιαίως άλλους 100 ναούς).

Στο Κοινοβούλιο έχουν ήδη καταχωρηθεί μερικά νομοσχέδια, τα οποία προβλέπουν την απαγόρευση ή τον ουσιαστικό περιορισμό δικαιωμάτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Οι συντάκτες αυτών είναι βουλευτές, οι οποίοι έχουν σχέση με τους ουνίτες.

Παραλλήλως, σε όλη τη χώρα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια εκδίδουν αποφάσεις περί παύσεως της λειτουργίας των ενοριών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στις περιοχές.

Ο ουνίτης κατά το θρήσκευμα Νικόλαος Κνιαζίτσκι κάλεσε να προχωρήσουν ακόμη πιο πέρα ως προς την παραβίαση του νόμου, προτείνοντας την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας χωρίς πρώτα να διεξαχθούν κάποιες προκαταρκτικές εμπειρογνωμοσύνες των καταστατικών της.

Η κατάσταση περιπλέκεται με την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η οποία αναγνωρίζει τη νομιμότητα του αντιεκκλησιαστικού νόμου, που επεξεργάσθηκε ακόμη επί προεδρίας του Πέτρου Ποροσένκο, ο οποίος είχε ως σκοπό να αφαιρέσει από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία την ονομασία της, κάτι που θα διευκόλυνε την βίαιη αρπαγή της περιουσίας της από την «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας».

Ετοιμάζεται νομικό πλαίσιο για την αφαίρεση από την καθ’ημάς Εκκλησία των κύριων ορθόδοξων ιερών σεβασμάτων της Ουκρανίας – της Λαύρας του Ποτσάγεφ και της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου (ορισμένοι ναοί της τελευταίας είχαν ήδη παραχωρηθεί στην οργάνωση με επικεφαλής τον Επιφάνιο Ντουμένκο).

Επλήγη και η διοίκηση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ειδικότερα, αποφασίσθηκε η αφαίρεση της ιθαγένειας από δώδεκα επισκόπους της Μητρός μας Εκκλησίας, που συνιστά βάση για την περαιτέρω απέλασή τους εκτός της Ουκρανίας.

Σε σειρά ιεραρχών επιβλήθηκαν προσωπικές ειδικές οικονομικές και άλλου είδους κυρώσεις. Η λήψη των παρόμοιων μέτρων προγραμματίζεται και έναντι άλλων δεκάδων ιεραρχών.

Όχι λιγότερα ενδεικτική η θέση του επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας επί θεμάτων εθνικής πολιτικής και ελευθερίας της συνειδήσεως Βίκτωρα Ελένσκι (είναι προσκείμενος στην Ουκρανική ουνιτική εκκλησία), ο οποίος καλεί να διενεργηθούν οι θρησκειολογικές εμπειρογνωμοσύνες με σκοπό τον εντοπισμό της εκκλησιαστικής κανονικής σχέσεων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (εάν «εντοπισθεί» ο υπάλληλος προγραμματίζει τη διάλυση των 9000 κοινοτήτων της καθ΄ημάς Εκκλησίας).

Τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμοσύνης, που είχε προτείνει, δήλωσαν κατ’ επανάληψη την άκρως εχθρική τους στάση έναντι της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Πολλοί εκ των μετεχόντων στις αντιεκκλησιαστικές πράξεις δεν κρύβουν ήδη τις προθεσμίες ολοκληρώσεως όλων αυτών των πρωτοβουλιών. Σχεδιάζουν την τελική εξαφάνιση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μέχρι το Πάσχα του 2023, ενώ εκείνο το κατάλοιπο, που θα μείνει, με την πάροδο του χρόνου θα απορροφηθεί από τον Ντουμένκο.

Υπό το φως των ως αν είναι πολύ σημαντική για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία η υποστήριξη των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Η συλλογική τους φωνή μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντίσταση στην καταστροφή της Μητρός μας Εκκλησίας.

Κατά τη γνώμη μας, αυτή τη στιγμή διεξάγεται στην Ουκρανία ο αγώνας όχι για τη δημιουργία μιας «ορθόδοξης» δομής ή την αντικατάσταση της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας. Τα πράγματα είναι πολύ βαθύτερα και ευρύτερα.

Πρόκειται για την ολοκληρωτική εξαφάνιση της γνήσιας, κανονικής Ορθοδοξίας και τη δημιουργία των συνθηκών για την ανακήρυξη στην ουκρανική γη μιας νέας ουνίας με τους ουνίτες, για το οποίο είχαν κατ’ επανάληψη πει ο Επιφάνιος Ντουμένκο και ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ουνιτικής εκκλησίας Σβιατοσλάφ Σεβτσούκ.

Κατ΄αυτόν τον τρόπο θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο για την καθιέρωση του ρωμαιοκαθολικισμού στην Ουκρανία και ξεκινήσει το δεύτερο, δηλαδή την ένταξη της σχισματικής δομής του Ντουμένκο στο σύστημα της ουνιτικής οργανώσεως.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ως άνω, τολμώ να ζητήσω την προσευχητική Σας υποστήριξη για να υψώσετε τη φωνή Σας υπέρ της κανονικής Ορθοδοξίας στην Ουκρανία.

Επίσης, θα είμαι ευγνώμων εάν ενημερώσετε τον Προκαθήμενο, τους συνοδικούς και τους αδελφούς συλλειτουργούς τα Εκκλησίας σας για τα τεκταινόμενα στον θρησκευτικό τομέα στην Ουκρανία.

Με αισθήματα του αναλλοιώτου σεβασμού ενθέρμως δέομαι του Κυρίου και της Παναχράντου Αυτού Μητέρας να Σας καταπέμψει άνωθεν την αγία Αυτού ευλογία και η Δέσποινα των ουρανών και της γης να Σας διαφυλάσσει υπό την ευλογημένη σκέπη Ττης.

Προσβλέποντας στη θεία σοφία Σας και την αδελφική βοήθεια,

Ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε και Μελιτουπόλεως Λουκάς»

ΠΗΓΗ: ΡΟΜΦΑΙΑ

Προηγούμενο άρθροΠερί ατιμωρησίας και αγαπολογίας – «Ἐγώ εἰμί Κύριος ὁ τύπτων». (Ιεζ. 7,6) – π. Αθανάσιος Μυτιληναίος
Επόμενο άρθροΠολλή αγάπη κλείνει στο στήθος του ο λαός μας (Φ. Κόντογλου)

Αφήστε μια απάντηση