Αρχική Ορθοδοξία Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοηθικής δικαιώνει τον Μητροπολίτη Κυθήρων!

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοηθικής δικαιώνει τον Μητροπολίτη Κυθήρων!

10
Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοηθικής δικαιώνει τον Μητροπολίτη Κυθήρων!

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοηθικής δικαιώνει τον Μητροπολίτη Κυθήρων!

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοηθικής δικαιώνει τον Μητροπολίτη Κυθήρων!

Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε στο “Πρώτο Θέμα” (21.12 –  “Βατικανό: Εμβολιαστείτε, είναι ηθικά αποδεκτό”)…. “Βλαστοκύτταρα από αποβλημένα έμβρυα από τις δεκαετίες 1960, 1970 και 1980 – που αναπαράγονται στο εργαστήριο για δεκαετίες ως «κυτταρικές σειρές» – έχουν χρησιμοποιηθεί από πολλούς ερευνητές για το σχεδιασμό εμβολίων κατά της Covid-19, για παράδειγμα εντός των ομάδων των Astrazeneca, Moderna και Pfizer, τονίζει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοηθικής στον ιστότοπό του”.”

Αυτή λοιπόν η πληροφορία που δημοσιεύτηκε και στο Πρώτο Θέμα και στην Καθημερινή και σε διάφορα άλλα ελληνικά μέσα, μας κίνησε την περιέργεια ώστε να αναζητήσουμε την αρχική πηγή του συγκεκριμένου κειμένου, όπως και να μάθουμε τον ρόλο του Ινστιτούτου.  Το “Ευρωπαϊκό ινστιτούτο Βιοηθικής”, λοιπόν, είναι ένας  ιδιωτικός οργανισμός που συμμετέχει σε σεμινάρια και ακαδημαϊκές συζητήσεις ακόμα και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Φαίνεται δηλαδή ένας σοβαρός οργανισμός, τον οποίο επικαλέστηκε και η ηγεσία του Βατικανού και γενικότερα το όλο θέμα “έπαιξε” και στα ελληνικά μέσα. Τα όσα λέει το Ινστιτούτο είναι επίσης ξεκάθαρα, όπως θα διαβάσετε και στο κείμενο  παρακάτω.

Την ίδια ώρα όμως που ετοιμάζαμε τις μεταφράσεις του κειμένου από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά έδωσε εντολή για επείγουσα προκαταρκτική εξέταση προς διερεύνηση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενων πράξεων η οποία ανατέθηκε σε Εισαγγελικό Λειτουργό, για τα όσα είπε ο Μητροπολίτης Κυθήρων ( είχε δηλώσει ο Σεβασμιώτατος: “με πληροφόρησαν πως τα νέα εμβόλια τα οποία κυκλοφορούν από σήμερα και άρχισε από τους άρχοντες η χρήση, αυτά γίνονται και παρασκευάζονται με το προϊόν των εκτρώσεων”)

Θεωρήθηκαν λοιπόν ανυπόστατα τα όσα είπε ο Μητροπολίτης. Είναι όμως έτσι;

Γιατί όπως αποφαίνεται στην μελέτη αυτή το ινστιτούτο, και για το εμβόλιο της Pfizer, αλλά και -πολύ περισσότερο- για το εμβόλιο της Astrazeneca (από το οποίο θα παραλάβουμε 3 εκατομμύρια δόσεις) έχουν χρησιμοποιηθεί κύτταρα από αποβλημένα (εκτρωμένα) έμβρυα των προηγούμενων δεκαετιών.

Αναλυτικότερα, στο κείμενο που ακολουθεί.


 

Το  ελληνικό κείμενο από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο (πηγή πρωτοτύπου εδώ)


“Καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη εμβολίων κατά του Covid-19, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς σχεδιάζονται, κατασκευάζονται και δοκιμάζονται αυτά τα εμβόλια. Πράγματι, υπάρχουν ηθικά ερωτήματα σχετικά με την πιθανή χρήση, σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας ανάπτυξης, κυτταρικών σειρών που προέρχονται από εκτρωμένα έμβρυα. Το Ινστιτούτο Charlotte Lozier στις Ηνωμένες Πολιτείες, βασισμένο σε μια εμπεριστατωμένη ανάλυση της επιστημονικής βιβλιογραφίας και των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών, συνέταξε μια ακριβή επισκόπηση των φαρμακευτικών εταιρειών που χρησιμοποιούν ή δεν χρησιμοποιούν τέτοιες ηθικά αμφιλεγόμενες κυτταρικές γραμμές. Το ινστιτούτο θέλει να επιτρέψει στον αναγνώστη να κάνει ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τα εμβόλια για τον Covid-19.

Πρώτα ας δούμε τι αποτελείται από μια τέτοια κυτταρική σειρά εμβρύου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη λήψη ενός κυττάρου από ένα έμβρυο (στην περίπτωση αυτή ένα έμβρυο που έχει αφαιρεθεί) και τον πολλαπλασιασμό αυτού του κυττάρου σε αρκετά πανομοιότυπα κύτταρα. Αυτά τα κύτταρα μπορούν να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν για δεκαετίες για να δημιουργήσουν “κυτταρικές γραμμές” που χρησιμοποιούνται συχνά σε επιστημονικά πειράματα. Μερικές από αυτές τις εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές, που όντως είναι δεκαετίες πριν, χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη νέων εμβολίων. Αυτό ισχύει, μεταξύ άλλων, για τις κυτταρικές σειρές HEK293 και PER.C6. Έτσι, η χρήση αυτών των κυττάρων δεν απαιτεί νέες αποβολές. Επιστρέφουν στις αμβλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις δεκαετίες 1960, 1970 και 1980, ανεξάρτητα από τον φαρμακευτικό σκοπό.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αυτές οι εμβρυϊκές κυτταρικές γραμμές είναι απολύτως απαραίτητες για την ανάπτυξη εμβολίων, ειδικά το εμβόλιο του Covid-19. Η απάντηση είναι όχι. Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν ηθικά υπεύθυνα εμβόλια χωρίς κύτταρα ή με βάση ζωικά κύτταρα, αυγά κοτόπουλου ή μαγιά. Αυτό βασικά κάνουν οι διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες.

Το επόμενο βήμα είναι να αποκτήσετε μια εικόνα για τα διάφορα στάδια ανάπτυξης ενός εμβολίου, στο οποίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν κυτταρικές σειρές από εκτρωμένα έμβρυα.

Η φάση σχεδιασμού περιλαμβάνει την ανάπτυξη ιδεών, προκαταρκτικά πειράματα και την περιγραφή του τρόπου παραγωγής του εμβολίου.

Φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα που έχουν χρησιμοποιήσει κυτταρικές σειρές από εκτρωμένα έμβρυα σε αυτό το στάδιο:

– Altimmune (ΗΠΑ)

Astra Zeneca & University of Oxford (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ)

– CanSino Biologics, Inc. Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου, Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών, PLA της Κίνας (Κίνα)

– Ερευνητικό Ινστιτούτο Gamaleya (Ρωσία)

– Janssen Research & Development, Inc. Johnson & Johnson (ΗΠΑ)

– Vaxart (ΗΠΑ)

– Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical / Ινστιτούτο Μικροβιολογίας, Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (Κίνα)

– Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ)

Η φάση παραγωγής: παράγεται το τελικό εμβόλιο.

Φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα που χρησιμοποιούν κυτταρικές σειρές από ακυρωμένα έμβρυα σε αυτό το στάδιο:

– Altimmune (ΗΠΑ)

Astra Zeneca University of Oxford (Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ)

– CanSino Biologics, Inc. Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας του Πεκίνου, Ακαδημία Στρατιωτικών Ιατρικών Επιστημών, PLA της Κίνας (Κίνα)

– Ερευνητικό Ινστιτούτο Gamaleya (Ρωσία)

– Janssen Research & Development, Inc. Johnson & JohnsonVaxart (ΗΠΑ)

– Vaxart (ΗΠΑ)

– Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ (ΗΠΑ)

Δοκιμαστική φάση του εμβολίου στο εργαστήριο, προτού διανεμηθεί ευρέως (widely distributed)

Φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν κυτταρικές σειρές από εκτρωμένα έμβρυα σε αυτό το στάδιο:

– Sinovac Biotech Co., Ltd. (Κίνα)

– Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical / Ινστιτούτο Μικροβιολογίας, Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (Κίνα)

– Medicago (Καναδάς)

– Novavax (ΗΠΑ)

– Moderna, Inc. avec le National Institute of Health (ΗΠΑ)

– Pfizer et BioNTech (ΗΠΑ, Γερμανία)

– Sanofi Pasteur et Translate Bio (ΗΠΑ, Γαλλία)

– Inovio Pharmaceuticals (ΗΠΑ)

Οι φαρμακευτικές εταιρείες που δεν χρησιμοποιούν εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές σε ένα από τα τρία στάδια είναι (από τις 10 Νοεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο ανάπτυξης εμβολίων):

– Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων του Πεκίνου / Sinopharm (Κίνα)

– Ινστιτούτο Βιολογικών Προϊόντων Wuhan / Sinopharm (Κίνα)

– Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας John Paul II (ΗΠΑ)

– Institut Pasteur and Themis and Merck (ΗΠΑ, Γαλλία)

– Shenzhen Geno-ανοσοποιητικό ιατρικό ινστιτούτο (Κίνα)

– Merck και IAVI (ΗΠΑ)

– Clover Biopharmaceuticals, Inc. (Κίνα)

– Sanofi and GSK Protein Sciences (ΗΠΑ, Γαλλία)

– Σορέντο (ΗΠΑ)

– Πανεπιστήμιο Queensland και CSL Ltd. (Αυστραλία)

– CureVac (Γερμανία)

– Genexin (Κορέα)

– Symvivo Corporation (Καναδάς)

Σημείωση: Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει όλα τα βήματα της διαδικασίας.

Η ηθική κρίση των προτεινόμενων εμβολίων μπορεί να βασίζεται σε διάφορα στοιχεία:

– Η ύπαρξη ή όχι εναλλακτικών για τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί από κυτταρικές σειρές εκτρωμένων εμβρύων: όπου υπάρχουν ηθικά ανεπτυγμένα εμβόλια και είναι διαθέσιμα, αυτά πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα.

– Ο βαθμός απόστασης, στο χρόνο αλλά ιδιαίτερα στην ευθύνη, μεταξύ της εν λόγω έκτρωσης και του εμβολιασμένου ασθενούς. Έτσι, η ευθύνη του εμβολιασμού του ασθενούς είναι χαμηλή σε σύγκριση με εκείνη του ερευνητή που χρησιμοποιεί αυτές τις κυτταρικές σειρές και επομένως διεγείρει την παραγωγή παρόμοιων κυτταρικών σειρών.

– Τα στάδια της διαδικασίας ανάπτυξης εμβολίων, για τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εμβρυϊκές κυτταρικές σειρές. Εάν το εμβόλιο που λαμβάνει ο ασθενής παράγεται από αυτές τις κυτταρικές σειρές του εμβρύου (Στάδιο 2), διεγείρει την παραγωγή νέων εμβρυϊκών κυττάρων. Αυτή η σχέση είναι λιγότερο εμφανής όταν η φαρμακευτική εταιρεία εξετάζει μόνο ορισμένα αντίγραφα του εμβολίου σε εμβρυϊκά κύτταρα (Στάδιο 3).

– Η ύπαρξη ή όχι εναλλακτικών για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν βάσει κυτταρικών σειρών από ματαιωμένα έμβρυα: εάν υπάρχει ηθικά ανεπτυγμένο εμβόλιο.”

ORTHOPRAXIA.GR (Χ. Βλαμάκης)

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Βιοηθικής δικαιώνει τον Μητροπολίτη Κυθήρων!

 

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σβήνομε και τα σχόλια που δεν μας αρέσουν; Ωραία! Μαζευτείτε γιατί είστε όλοι επικίνδυνοι με τις σαχλαμάρες που διαδίδετε. Τα Hoaxes σας έκαναν πάλι ρόμπα και επειδή δεν έχετε ούτε ένα επιστημονικό επιχείρημα, καταφεύγετε στις γνωστές σας μεθόδους… τραγικοί και συνάμα μοιραίοι. Ανάθεμα και αν έχει σχέση η Ορθοδοξία με αυτά που πρεσβεύετε κακομοίρηδες…

  • Στρατηγέ, στα ελληνικά είναι γραμμένο το άρθρο. Ξαναδιάβασε, γιατί φαίνεται δεν κατάλαβες τίποτα.

   Φιλικά το λέω, γιατί βλέπω παντού σχόλια σας (εντελώς κακοπροαίρετα) και θα αρχίσω να σβήνω, όχι επειδή φοβάμαι ή αδυνατώ να απαντήσω, αλλά επειδή δεν βρίσκω νόημα να απαντώ σε κάποιον ο οποίος αρνείται να διαβάσει τι γράφει το κείμενο.

 2. Προς Β. Στρατηγό
  Αγαπητέ μου μας λέτε δηλαδή ότι το ευρωπαϊκό ινστιτούτο βιοηθικής δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα;;;
  Και επίσης υπάρχει η μελέτη του Charlotte Lozier Institute για τα ποια εμβόλια χρησιμοποιούν ανθρώπινα εμβρυικά κύτταρα https://lozierinstitute.org/update-covid-19-vaccine-candidates-and-abortion-derived-cell-lines/

 3. Θα πρέπει να σας κοιτάξει ένας ειδικός. Επειδή ΔΕΝ είστε μοριακοί βιολόγοι ούτε εξειδικευμένοι στα εμβόλια ΒΟΥΛΩΣΤΕ ΤΟ καλύτερα. Άθλιοι επικίνδυνοι ταλιμπάν. Άντε γιατί πολύ σας ανεχθήκαμε. Σε λίγο θα μας πείτε ότι όλοι οι Μητροπολίτες είναι αντίχριστοι και μόνο ο Μόρφου με τον Κυθήρων είναι ορθοπράκτες. Σα δε ντρέπεστε λιγάκι. Ποιοί νομίζετε ότι είστε; Είστε περισσότεροι Χριστιανοί από τον Κοζάνης; Περισσότερο από τόσους αρχιερείς και ιερείς που είναι υπέρ του εμβολίου; Κανένα δικαίωμα δεν έχετε να διαδίδετε τέτοιες μπούρδες. Ακόμα και αυτά που αναδημοσιεύετε δεν έχετε καν την ικανότητα να τα καταλάβετε γιατί σας λείπει το βασικό γνωσιακό υπόβαθρο της εμβολιαστικής. Γίνατε γιατροί με “πτυχίο του Ίντερνετ”. Δεν ξέρω αν στην περίπτωσή σας αρκεί ένας εξορκισμός… μάλλον απαιτούνται πιο επιστημονικές ειδικότητες…

 4. Μπούρδες η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού ινστιτούτου βιοηθικής και η μελέτη του Charlotte Lozier Institute;;;
  Δεν νομίζω ότι αξίζει να συνεχίσουμε τον διάλογο κύριε στρατηγέ, κλείνω με ένα ωραίο ρητό “Ο νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω”

 5. Στρατηγέ κάνε όσα εμβόλια θέλεις. Κάνε και τις δικές μου δόσεις αν έχεις τόση φοβία. Στις χαρίζω.

  Δεν θεωρούμε εαυτούς ως “περισσότερο χριστιανοί” από κανέναν. Μάλλον έσχατους. Ούτε ακόμα κι από τους μητροπολίτες που χωρίς κανένα ενδοιασμό παίρνουν πάνω τους την ευθύνη για την έστω και μία ψυχή που θα χαθεί από τις “αθώες” παρενέργειες του εμβολίου. Ας κάνουν κι αυτοί όσα εμβόλια θέλουν για να σώσουν το σαρκίο τους από το φόβο. Δικαίωμά τους. Δεν μπορούν να έχουν αξίωση όμως να το παρουσιάσουν ως αποτέλεσμα πίστης. Ούτε παράδειγμα προς μίμηση. Μάθε λίγο από τους Πατέρες.

  Αν ισχυρίζεσαι ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιοηθικής είναι “μπούρδες”, θα πρέπει να το αποδεικνύεις. Ως τότε “μπούρδες” θα θεωρούνται οι συκοφαντίες σου.

  Καλή μετάνοια

 6. Συγγνώμη γιατί εδώ θα τρελαθούμε! Αντιγράφω με copy/paste από το άρθρο σε εισαγωγικά: “Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν αυτές οι εμβρυϊκές κυτταρικές γραμμές είναι απολύτως απαραίτητες για την ανάπτυξη εμβολίων, ειδικά το εμβόλιο του Covid-19. Η απάντηση είναι όχι. Είναι δυνατόν να αναπτυχθούν ηθικά υπεύθυνα εμβόλια χωρίς κύτταρα ή με βάση ζωικά κύτταρα, αυγά κοτόπουλου ή μαγιά. Αυτό βασικά κάνουν οι διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες.” ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΤΕ?????

 7. ΕΥΛΟΓΕΙΤΕ.
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗΝ, ΑΚΕΡΑΙΑΝ, ΑΛΗΘΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.
  ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ.
  Η ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΙΧΝΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ ΒΟΑ.

  • Ο Κύριος να σας ευλογεί.

   Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε… Τα πράγματα πλέον έχουν μπει στην τελική ευθεία…

Αφήστε μια απάντηση