Αρχική Διάφορα Δεν μας ζητάνε, λέει, να αρνηθούμε την Πίστη μας! (π. Βασίλειος Βολουδάκης)

Δεν μας ζητάνε, λέει, να αρνηθούμε την Πίστη μας! (π. Βασίλειος Βολουδάκης)

0
Δεν μας ζητάνε, λέει, να αρνηθούμε την Πίστη μας! (π. Βασίλειος Βολουδάκης)

Δεν μας ζητάνε, λέει, να αρνηθούμε την Πίστη μας!

Δεν μας ζητάνε, λέει, να αρνηθούμε την Πίστη μας! (π. Βασίλειος Βολουδάκης)

Ομιλεί ο π. Βασίλειος Βολουδάκης

Λέει κάποιος ιερομόναχος ότι… «είναι άξιο παρατηρήσεως ότι ο Μητροπολίτης πριν αναλάβει την διαποίμανση της Μητροπόλεώς του δίνει ένορκη διαβεβαίωση, δηλαδή ορκίζεται ενώπιον του Θεού, του Αγίου Ευαγγελίου και του λαού, Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι κατά την διοίκηση, μεταξύ των άλλων, θα τηρεί και τους νόμους του κράτους.»

 

Και ποιός νόμος του Κράτους λέει ότι θα κλείσουν οι Εκκλησίες και ορκίζομαι ότι θα συμβάλλω στο κλείσιμο των Εκκλησιών; Μόνο στους νόμους του Κράτους ορκίζεται; Πριν από την χειροτονία του, κατά την διάρκεια του Όρθρου, δεν έχει ορκισθεί ότι θα τηρεί απαρεγκλίτως όλους τους Ιερούς Κανόνες και τα Δόγματα της Πίστεως; Πως συμβιβάζεται, πως δέχεται να μην τελείται η Θεία Λειτουργία ενώπιον του λαού; Πως δέχεται να καταβιβάζεται ο άγιος χώρος της λατρείας σε έναν απλό κοινό λατρείας;

Η ΚΥΑ, η κοινή, υπουργική, απόφαση, απαγορεύει την λειτουργία των χώρων λατρείας. Εμείς δεν είμαστε, οι Εκκλησίες, χώρος λατρείας. Είμαστε χώρος Θείας Λατρείας. Δεν έχουμε καμμία σχέση με τις λατρείες που είναι εκτός της Θείας Χάριτος; Δεν μας ενδιαφέρουν. Εκεί να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά. Όπου υπάρχει Θεία Χάρις η Πολιτεία κάνει πίσω. Η Πολιτεία δεν έχει θέση.

Και αυτό το ουκ εξεστί σοί έπρεπε να το πουν οι Αρχιερείς. Τί περιμένουν; «Άχρι καιρού», λέει. Ποιού καιρού; Πενταετία έχουνε προγραμματίσει. Θέλετε να επαληθευθώ και σ’ αυτό; Έχουν ήδη βγάλει νόμους. Έχουν βγάλει νόμους για πενταετές πρόγραμμα διαμορφώσεως του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κοντεύει χρόνος ήδη. Τί περιμένετε; Τι άλλο περιμένετε;

Λέει λοιπόν (σ.σ. ο ιερομόναχος) «δίνει ένορκη διαβεβαίωση» ότι θα τηρεί τους νόμους του Κράτους ο Αρχιερεύς.

Βεβαίως, και είναι ώρα να πει ο Αρχιερεύς που ορκίστηκε να τηρεί τους νόμους του Κράτους, κύριε Πρωθυπουργέ είσαι παράνομος, δεν τηρείς τους νόμους του Κράτους. Διότι οι νόμοι του Κράτους είναι πρώτον το Σύνταγμα που βάσει αυτού πρέπει να εκδίδονται οι νόμοι. Όχι αυθαίρετα όπως γίνεται τώρα. Το Σύνταγμα αφήνει ανεπηρέαστο το τρίτο άρθρο. Αφήνει την Εκκλησία εκτός οποιασδήποτε πολιτικής επεμβάσεως. Το γράφει ρητώς και ο Συνοδικός Τόμος του 1850, ότι δεν έχει δικαίωμα επεμβάσεως στα της Εκκλησίας.

Για πρώτη φορά η Εκκλησία της Ελλάδος έδωσε δικαίωμα στην Πολιτεία να εισχωρήσει στα ενδότερά Της, με το πρόσχημα ότι «μας προστατεύει την υγεία»!

Μα τι θα πει η Πολιτεία; Ότι θέλω να σε υποδουλώσω; Ο Σατανάς λέει ποτέ, θέλω να σε κάνω διάβολο; Θέλω να σε κάνω Θεό θα πει. Τί περιμένεις απ’ την Πολιτεία; Να σου πει ότι σε βλάπτω; σε πολεμώ; Όταν επιτρέπει να ταΐζεις τα αδέσποτα και δεν επιτρέπει να κοινωνήσεις τα αδέσποτα παιδιά της Εκκλησίας να τους δώσεις το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, είσαι επίσκοπος; είσαι ιερεύς; είσαι ποιμήν; Δεν θα σου ζητήσει ο Θεός το Αίμα Του από τα χέρια σου;

Τι άλλο θέλετε να ξυπνήσετε; Τι άλλο πρέπει να μας κάνουν; Αλλά υπάρχουν ιερείς να υποστηρίζουν αυτά τα πράγματα! Έχουνε παραβεί Άρθρα του Συντάγματος και λένε, οι Αρχιερείς ορκισθήκανε να τηρούν τους νόμους!

[Μα] γι’ αυτό επειδή ορκισθήκανε να τηρούν πρέπει να καθίσουν στο σκαμνί όλους αυτούς τους πολιτικούς και να πρωτοστατήσουν, και όλος αυτός ο λαός θα ακολουθήσει. Γιατί ξέρουμε εμείς ότι ο λαός περιμένει από έναν ηγέτη ένα έναυσμα. Είναι ήδη έτοιμοι.

«Ας υποθέσουμε», λέει, «ότι κυβερνούμαστε από τον Αυτοκράτορα Νέρωνα. Πως θα συμπεριφερόμαστε;»

Όπως οι Μάρτυρες. Που καήκανε. Που ζεματιστήκανε. Που ξεφλουδιστήκανε. Που κατακερματιστήκανε.

«Δεν μας ζητάνε», λέει, «να αρνηθούμε την Πίστη μας»!

Μόνο να μην ξαναπάμε Εκκλησία! Μόνο να μην ξαναεξομολογηθούμε! Μόνο να μην ξανακοινωνήσουμε!

Τί άλλο θέλεις άνθρωπε για να ξυπνήσεις;

Είστε ποιμένες εσείς που σκέπτεσθε έτσι; Δεν φοβάστε τον Θεό που λέει, προσέξτε μην σκανδαλίσετε έναν των μικρών τούτων; Και αυτήν την στιγμή έχει συγκινηθεί το πλήρωμα της Εκκλησίας. Έρχονται οι άνθρωποι με τις ευαισθησίες τους και λένε: «Μα δεν πιστεύουνε πια οι κληρικοί και οι επίσκοποι; Δεν πιστεύουνε στον Θεό και στην Χάρη Του;»

Δεν τα ακούτε αυτά; Η συνείδηση της Εκκλησίας είναι ο λαός αυτός. Και αν θέλετε να ξέρετε, και ο Άγιος Πορφύριος και ο Άγιος Παΐσιος, έγιναν γνωστοί από τον λαό του Θεού, όχι από τους Αρχιερείς. Τώρα οι Αρχιερείς πηγαίνουνε και γονατίζουνε στους Ναούς και παριστάνουν ό,τι παριστάνει ο καθένας. Δεν είδαμε έναν Αρχιερέα να φέρει τον πατέρα Πορφύριο, να τον προβάλει στον λαό και να πει «Αυτή είναι η εικόνα του Χριστού. Εγώ έχω το αξίωμα αυτός έχει την αξία.» Ποτέ δεν το είδαμε. Ο λαός του Θεού πρωτοστατεί.

Ως πότε λοιπόν θα επαναλαμβάνουμε την ιστορία των γραμματέων και των φαρισαίων και θα βρίσκονται κληρικοί να υποστηρίζουν όλα αυτά τα αίσχη;

Έπρεπε λοιπόν να ζητήσουμε τον λόγο απ’ τους Μάρτυρες γιατί δεν υπακούσανε στον Νέρωνα!

Ευτυχώς που οι επίσκοποι τότε δεν είχαν αυτή την νοοτροπία…

***

Απομαγνητοφώνηση ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ – από την ομιλία του π. Βασιλείου Βολουδάκη που έγινε την Κυριακή 8/11/2020 με τίτλο «Η συνείδηση του Λαού καλεί τους Επισκόπους».

-https://www.youtube.com/watch?v=kjnaGhIytfw [από το 43.25]

Αφήστε μια απάντηση